Bahan- bahan :
1 ekr ikan Seliap/Talang dipotong sederhana
5 biji bawang merah*
3 biji bawang putih*
20 tangkai cili kering*
1" halia*
1" kunyit hidup*
5 tangkai daun kesum
Air asam jawa
garam secukup rasa
Cara - cara :
basuh dan bersihkan ikan kemudian ketepikan dulu
blend hancur ramuan bertanda * kemudian tumiskan hingga garing
masukkan ikan seliap ke dalam tumisan tadi
gaul rata masak dengan api perlahan
masukkan air dan air asam jawa
sesuaikan rasa masam dan masinnya
masukkan daun kesum/cinahom/bunga kantan dan biarkan sekejap
angkat dan hidangkan
5 biji bawang merah*
3 biji bawang putih*
20 tangkai cili kering*
1" halia*
1" kunyit hidup*
5 tangkai daun kesum
Air asam jawa
garam secukup rasa
Cara - cara :
basuh dan bersihkan ikan kemudian ketepikan dulu
blend hancur ramuan bertanda * kemudian tumiskan hingga garing
masukkan ikan seliap ke dalam tumisan tadi
gaul rata masak dengan api perlahan
masukkan air dan air asam jawa
sesuaikan rasa masam dan masinnya
masukkan daun kesum/cinahom/bunga kantan dan biarkan sekejap
angkat dan hidangkan
No comments:
Post a Comment