Bahan-bahan:
500gm
daging lembu/kambing ~ bersihkan dan potong kiub
2 biji bawang besar ~ potong dadu
5 ulas bawang putih (jgn hiris/potong, sebiji2)
2 sudu pes bawang - resepi di bawah
1 batang lobak merah ~ potong dlm 1 inci
2 biji kentang ~ belah 4
2 helai daun bay
2 sudu tepung gandum - hana letak 1 sudu makan je
1 sudu kecil serbuk lada hitam
Garam dan gula
Sedikit daun bawang, sup dan bawang goreng ~ utk hiasan
Minyak untuk menumis
Air secukupnya.
2 biji bawang besar ~ potong dadu
5 ulas bawang putih (jgn hiris/potong, sebiji2)
2 sudu pes bawang - resepi di bawah
1 batang lobak merah ~ potong dlm 1 inci
2 biji kentang ~ belah 4
2 helai daun bay
2 sudu tepung gandum - hana letak 1 sudu makan je
1 sudu kecil serbuk lada hitam
Garam dan gula
Sedikit daun bawang, sup dan bawang goreng ~ utk hiasan
Minyak untuk menumis
Air secukupnya.
Cara - Cara :
Tumiskan bawang putih, merah dan daun bay. Kemudian masukkan pes bawang dan tepung gandum, kacau rata.
Masukkan
semula daging dan air secukupnya, kacau rata. Tutup periuk dan masak
selama 1 1/2 hingga 2 jam(kalau menggunakan periuk tekanan, masak selama
20 minit).
Kemudian
tambahkan kentang dan lobak. Tutup dan masak lagi selama 20minit atau
sehingga sayuran empuk/lembut.
Perasakan
dengan garam secukup rasa dan sedikit gula. Hidangkan dengan ditaburkan
dgn bawang goreng, daun sup dan daun bawang.
***Saya tidak menggunakan sebarang perasa(MSG/stok ayam) dlm masakan saya. Saya menggantikan dgn gula serta menggunakan bawang yg banyak dlm setiap masakan.
Bahan - bahan :
1 kg
bawang besar ~ belah 2 dan hiris 300 gm bawang putih ~ belah dua
1/2 liter minyak atau secukupnya
Cara-Cara :
Panaskan
minyak, tumiskan bawang putih sehingga kekuningan dan angkat. Kemudian tumiskan pula bawang besar sehingga bawang masak tak perlu sehingga garing. Angkat.
Kisar
bawang putih dan merah sehingga hancur. Guna pengisar kering atau boleh
juga masukkan dlm pengisar dan kisar bersama minyak gorengan tadi.Masak
semula bawang tersebut sehingga bawang betul2 masak. Pes
bawang ini boleh disimpan....taruh dalam botol dan simpan dalam peti ais.
No comments:
Post a Comment