12 July 2013

Old Fashion Beef Stew


Bahan - bahan :

500 gram daging pejal, dipotong kiun pada saiz sederhana besar
4 camca besar tepung gandum
3 camca besar mentega
2 helai bay leaf
5 kuntum bunga cengkih
1 sachet "bouquet garni"
1 camca teh serbuk paprika
1 camca teh penuh serbuk lada hitam
2 batang saleri, potong kasar2
1 batang lobak merah, potong kasar
2 biji kentang, dadu besar2
1 biji bawang besar, belah 4
3 ulas bawang putih diketuk
1 camca besar kicap cair (resipi asal guna "worcestershire sauce")
1/2 camca besar kicap pekat (nak bagi warna)
1 camca teh gula
Garam secukup rasa
1/2 camca teh jus lemon (saya tak letak)
Air secukupnya
CARA-CARA:
  1. Daging dicuci, tos dan lap kering dengan paper towel. Kemudian gaul dengan tepung gandum. Carikan mentega dalam non-stick pan, dan goreng daging bersalut tepung tadi hingga perang pada semua bahagian. Alih daging dan semua bahan dalam pan tadi ke dalam periuk. Tuang air secukupnya (biar banyak2 sebab nak renihkan lama)
  2. Tambah bay leaf, bouquet garni, bawang putih, bunga cengkih, serbuk paprika, serbuk lada hitam, bawang besar, kicap cair dan kicap pekat. Masak hingga mendidih, kemudian kecilkan api dan renih hingga daging empuk (kalau anda ada slow cooker, boleh guna), tuang air panas jika kering.
  3. Bila daging lembut, masukkan gula, lobak merah, kentang, saleri dan sambung merenih hingga kentang dan lobak lembut. Tambah garam secukup rasa dan jika suka masukkan jus lemon. Masak hingga kuahnya nampak pekat. Rasa dan jika ok boleh matikan api. Hidangkan bersama roti atau pasta. Hias dengan hirisan daun parsley jika suka.

rsz_dsc_5976

No comments:

Post a Comment