BAHAN2:
500-600g Tulang Rusuk
20 btg Cili Kering*
5 ulas Bwg Merah*
2 ulas Bwg Putih*
1" Halia*
1 cm Belacan*
1 st Biji Ketumbar*
1/2 st Jintan Manis*
1/2 st Jintan Putih* (* blend)
1 btg Bunga Kantan - potong 4
1 btg Serai - ketuk
1 mangkuk Air Asam Jawa
Garam & Gula
CARA2:
1. Rebus tulang dgn sebatang serai & sehiris halia sehingga empuk.
2. Panaskan minyak & tumis serai & bhn2 blend* sehingga wangi.
Masukkan air asam jawa, daging, bunga kantan, garam & gula.
Masak sehingga menggelegak & serasi rasa.
3. Hidangkan dgn nasi putih dan lauk sampingan lain spt telur dadar, timun, ikan masin, dll.
No comments:
Post a Comment